Tas 1226 ut och hålls är det positivt

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Marknaden håller ett vakande öga på utvecklingen i Syrien och råvaruutvecklingen, speciellt råolje- och guldpriset. Det mesta tyder på att USA kommer att vidta någon form av åtgärder mot Syrien, även om det inte finns fullt stöd hos säkerhetsrådet. På makrofronten sjönk köpet av befintliga bostäder mer än väntat under juli. Federal Reserve och Bank of England har knutit sina framtida räntebeslut till vissa nivåer för arbetslösheten. Det är inte en modell som Riksbanken bör ta efter. Det skriver Barbro Wickman-Parak, som var vice riskbankschef fram till och med i maj i år, i en debattartikel i Dagens Industri. ”Penningpolitiken måste baseras på prognoser, som är osäkra, och hela tiden anpassas till ändrade omständigheter. Skarpa åtaganden långt in i framtiden har ingen plats i penningpolitiken”, skriver hon i tidningen. Idag kommer det reviderade BNP-siffror från USA och de kommer säkert att tolkas både avigt och rätt för att eventuellt ge en hint om en eventuell nedtrappning av QE3.

Stockholmsbörsen: Efter ett inledande gap med 1,4 procent kom köparna snabbt tillbaks vid 1206 och redan efter vid 10.20 hade kursen stigit med 20 punkter till motståndsnivån vid 1226. Köparna hade inte det självförtroende som krävdes för att ta ut den sekundära motståndsnivån och stängningen vid 1218,2 motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Även om den kortsiktigt fallande kanalen är relativt ”ny” fick vi går en negativ fortsättningsformation och en punktering av stödnivån kring 1226.

Taket i den korta kanalen och 20-dagars medelvärde behöver tas ut för att det korta sentimentet åter ska bli positivt. På nedsidan utgör gapet mellan 1295 och 1208 en stödnivå som om den punkteras indikerar ytterligare svaghet och en nedgång mot i första hand 1175.

Föregående vecka stängde med en nedgång på 0,9 procent vilket innebär att årets uppgång de senaste dagarna reducerats till 10,3 procent.

I månadsgrafen har vi en negativ shooting star som bildats under negativ divergens mot MACD, men vi får ha tålamod och se vad resten av veckan bär med sig innan vi drar några större slutsatser.

I veckografen varnas vi sedan i våras av en negativ divergens och säljsignaler i de flesta av de indikatorerna som jag bevakar.

Totalt steg igår 171 aktier medan 284 stängde ner och på OMXS30 stängde 21 procent av aktierna på plus.

Högst omsatta aktie under gårdagen blev återigen Nordea med en omsättning på hela 1122 miljoner kronor följt av Swedbank på 775 miljoner kronor därefter hittar vi Sandvik med totalt 609 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 igår noterade Lundin Petroleum (+1,0%) följt av Swedbank A (+,5%) och SHB A (+0,4%). Sämst gick SCA B (-2,4%), SKF B (-2,0%) följt av Securitas B (-1,8%).

Omsättningen på OMXS30 var lägre än i tisdags och uppgick till 11,3 miljarder kronor vilket 8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Otroligt att 11 miljarder kronors omsättning är betydligt mer än snittet…

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Allenex (kl 13.00), East Cap Explorer (kl 7.00), Systemair (kl 13.00)

Utländska rapporter:
– BW Offshore (kl 7.30), L´Oreal

Övrigt som kan vara av intresse:
– Pricer: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Latour håller kapitalmarknadsdag under eftermiddagen

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: detaljhandeln juli kl 1.50
– Frankrike: företagens konfidensindikator augusti kl 8.45
– Spanien: BNP (def) 2 kv kl 9.00
– Spanien: KPI (prel) augusti kl 9.00
– SCB: sparbarometern 2 kv kl 9.30
– SCB: betalningsbalansen 2 kv kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandeln juli kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet augusti kl 9.55
– SHB: konjunkturprognos kl 10.00
– ESV: statsbudgetens månadsutfall juli kl 10.00
– Litauen: BNP (def) 2 kv kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder juli kl 10.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
– Tyskland: KPI (prel) augusti kl 14.00
* USA: BNP (rev) 2 kv kl 14.30
* USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloombergs konfidensindikator, veckosiffra kl 15.45

USA: Den första delen av gårdagen dominerade köparna men redan vid marubozulinjen kring 1640 för tisdagens kursstapel tog det stopp. Kursen pendlade den andra halvan av dagen mellan 1640 och 1635 som skulle bli stängningskursen och en måttlig uppgång med 0,2 procent.

Stängningen skedde kring mitten av onsdagens kursstapel och återigen under 100-dagars medelvärde. Så länge inte köparna vågar sig tillbaks bevakar jag nästa stödområde som vi hittar kring 1600. Jag skrev i måndags att det var viktigt att 1640-nivån höll och att 20-dagars medelvärde behöver tas ut för att det korta sentimentet ska bli positivt, inget har förändrats i den slutsatsen.

I veckografen behöver 1669,5 tas ut för att ”toppformationen” inte ska förstärkas och 20-veckors medelvärde behöver återtas fortast möjligt för att inte det negativa sentimentet ska växa sig fast. Föregående vecka noterades för en uppgång med 0,5 procent vilket innebär att S&P 500 efter gårdagens nedgång har stigit med 14,6 procent hittills i år.

I månadsgrafen noteras nu en bearish dark cloud cover som är en tillförlitlig negativ omslagsformation och den första vändningsformationen sedan oktober 2012.

Volymen var lägre än i onsdags och 10 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under onsdagen blev telekom och energi. Sämst gick basråvaror och ickecykliska varor.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple vände åter upp med 0,5 procent till stängningskursen $490,0. Facebook avancerade med hela 2,3 procent till till $40,6 efter tisdagens nedgång med över 4 procent. Google backade med måttliga 0,2 procent till $848,6.

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen, även om de mattats av något de senaste timmarna. Störst fokus är det på utvecklingen i Syrien och även oljepriset. Efter att ha varit nere på tvåmånaderslägsta agerar energisektorn draglok på
de flesta börserna i Asien. Inpex Corp., Japan’s största energibolag stiger över 5 procent idag till ett nytt tvåårshögsta. De japanska detaljhandelssiffrorna för det senaste året, som presenterades i Japan imorse, kom in betydligt sämre än väntat. Försäljningen av nya hus i Australien har de senaste månaderna minskat med 4,7 procent jämfört med samma tid förra året, däremot ökar bygginvesteringarna mer än väntat.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar